Antiinflammatorisk kost

Vil du øge din livskvalitet med antiinflammatorisk kost?

Antiinflammatorisk kost og livsstil

Antiinflammatorisk kost er uden tvivl blevet mere aktuel end nogensinde før. Og hvorfor så det kan man spørge?

Først og fremmest fordi vi på mange måder i dag lever et alt for stresset liv, hvor søvn, kost og motion ikke prioriteres i det omfang, som vores krop kræver. Sukker, fastfood og masser af kaffe er en del af dagligdagen for mange.

Hvis først du begynder at interessere dig for, hvad du spiser, og hvordan du lever dit liv, kan du opnå markante forbedringer i din krop. Du kan ikke nødvendigvis helbrede sygdom, men du kan bremse sygdommens udvikling og mildne eller fjerne symptomer, og dette betyder ofte mindre medicin, mere bevægelighed og ikke mindst øget livskvalitet.

For at få den optimale effekt, kræver det, at du tænker sundhed ind i din dagligdag i mere bred forstand, så der ikke kun tales om antiinflammatorisk kost, men snarere antiinflammatorisk livsstil. En antiinflammatorisk livsstil indebærer, foruden en sund kost, at du undgår tobak, kun drikker lidt alkohol, motionerer dagligt, undgår stress og ikke mindst sørger for at få en god og tilstrækkelig nattesøvn.

Hvad er inflammation?

Inflammation er en betændelseslignende tilstand, der opstår som reaktion på noget, der irriterer eller aktiverer immunforsvaret. Det kan hjælpe os, men det kan også gøre det modsatte.

Problemerne kan opstå, hvis graden af inflammation bliver for voldsom og for langvarig.

Inflammation er involveret i udviklingen af sygdomme som blandt andet gigt, inflammatorisk tarmsygdom, åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme, men forskningen peger i dag i retningen af, at mange andre sygdomme også udspringer af for høje inflammationsniveauer.

Sluk ildebranden i dit indre

Inflammation kan beskrives som en indre ildebrand i dine celler. Du kan måske ikke helt slukke gløderne, men du kan gøre meget for at dæmpe flammerne. 

Krop og kost arbejder sammen

Maden du spiser og den måde, hvorpå du tager hånd om din krop er afgørende for kroppens robusthed og værn mod inflammation.

Gennem den mad du spiser, kan du påvirke dit såkaldte tarmmikrobiom til enten at arbejde med dig eller mod dig.  Ved at spise et varieret udvalg af særligt grønt og frugt, er du med til at skabe grobund for en sund tarm, og dermed forebyggelse af sygdom.

KONTAKT MIG
Lone Rosenkilde diætist Antiinflammatorisk

Top 10 blandt antiinflammatoriske madvarer

Fede fisk – omega 3 fedtsyrer fra laks, sild, ørred, makrel og hellefisk.

Grøntsager – alle slags, men kål, rødbede og tomat er særligt godt – spis en halv tallerken grøntsager til frokost og aftensmåltidet, gerne op mod 500 g grøntsager om dagen. Variér gerne mellem rå, kogte, stegte/bagte, fermenterede eller grønt anvendt i juicer eller smoothies.

Bær – forkæl dig selv med masser af bær som blåbær, solbær, hyldebær, brombær og hindbær.

Nødder – særligt valnødder og mandler er naturens sunde snacks.

Mynte – indeholder gavnlige plantenæringsstoffer, der ikke alene fremmer en god fordøjelse, men også har antiinflammatorisk effekt. Drik myntete, vand med citron og frisk mynte eller tilføj hakkede mynteblade og andre friske krydderurter i salaten – det smager skønt.

Ingefær og gurkemeje – begge dele er stærkt antiinflammatoriske. Brug ingefær og gurkemeje i din wok, dressing, te, juice, smoothie eller snup en ingefær shot. Brug friske rødder såvel som det tørrede krydderi.

Umættet fedt – fra avokado, jomfru olivenolie, koldpresset rapsolie, oliven, hørfrø, chiafrø og græskarkerner.

Hvidløg – indeholder de antiinflammatoriske og betændelseshæmmende stoffer aliin og allicin. Anvend hvidløg i salater, dressinger, grønsagsretter og wokretter. Klassiske løg og rødløg er også gode.

Fuldkornsprodukter – med rug, havre og byg.

Bælgfrugter og quinoa – gemmer på et hav af gavnlige næringsstoffer og så mætter de godt.

Har du spørgsmål, så send mig gerne en mail, eller ring og få en uforpligtende snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig.