Fuldkornsboller
Disse skønne grovboller er både sunde og luftige, på trods af indholdet af fuldkorn og havregryn. De er mættende, og kan bruges til et utal af måder, eksempelvis i madpakken, som morgenbrød eller som en sandwichbolle til frokost.
Ingredienser
- 120 g knækkede/ skårne rugkerner
- 5 dl vand
- 1 dl surmælksprodukt max. 0,7 % fedt
- 1/4 dl vand
- 10 g gær
- 2 dl havregryn
- 1 1/2 tsk salt
- 225 g fuldkornsmel grahamsmel eller groft speltmel
- 260 g hvedemel
- 1 æg til pensling
- 3 spsk chiafrø eller sesamfrø
Sådan gør du
- Kog rugkernerne i i 5 dl vand i 5 min. ved svag varme under låg. Lad kernerne køle af til de er lidt lune.
- Kom surmælksproduktet i kernerne.
- I en separat skål røres gæren ud i ¼ dl lunkent vand og kommes i kernemassen.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen godt sammen til den er fugtig og klistret (ca. 5 min. i røremaskine). Læg plastfilm over og sæt dejen til hævning i køleskabet natten over i min. 10 timer.
- Form dejen til 15 boller med 2 spiseskeer. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve i 20 min. Bollerne pensles med æg og drysses med chiafrø eller sesamfrø, eller hvad du nu ønsker.
- Bag bollerne ved 225 grader i en forvarmet ovn i ca. 20-25 min i midten af ovnen.