Marianne Bjerregaard

Jeg fik konstateret irritabel tyktarm efter nogle undersøgelser i starten af maj 2018, hvorefter jeg påbegyndte en LOW FODMAP-diæt, som jeg egentlig med det samme havde stor glæde af; de allerfleste af mine symptomer forsvandt I løbet af de første uger på diæten, som jeg havde besluttet mig for at overholde 100%.

Med enkelte fejltrin undervejs var jeg efter 7-8 uger på diæten glad og fro og uden oppustethed, mavesmerter, forstoppelse og andre følgesvende, som jeg gladeligt sagde farvel til.

Men på diæt skal man jo ikke leve for evigt, så jeg vidste at jeg skulle I gang med at genintroducere de fødevarer, som jo risikerede at give problemer – og det viste sig at være en større hurdle for mig at tage fat på genintroduktion end det var at være på diæten, for jeg var jo basalt set bange for at få det så skidt igen.

Igennem min sundhedssikring på mit job fik jeg bevilget et forløb hos en klinisk diætist til at hjælpe mig – og det har jeg været SÅ glad for.

For Lone ved jo et eller andet om mad og kulhydrattyper og hvad der årsager problemer for os med irritabel tyktarm. Og Lone hørte både om frygt for reaktioner, og fejlslagne forsøg, hun var god til hele tiden at “holde hånd” og vejlede ud af de dødvande, man jo lander I, når man ikke kan overskue kulhydrattyper og madkemi.

Med Lones hjælp har jeg på et halvt år fået styr på, hvilke madvarer jeg ikke tåler og hvilke jeg tåler I mindre omfang – og det sætter jeg STOR pris på; jeg har igennem de seneste måneder ikke haft nogle tilbagefald – og de 5-6 kg som jeg har tabt under forløbet er jeg stadigvæk glad for at jeg kom af med I samme ombæring.

Livet er godt, selvom man kan have udfordringer med at vælge laktosefri produkter og forsøge at undgå hvede, rug, løg og kål, som er nogle af mine “trickere”. For når man ved at det er et valg mellem at finde fødevarer maven har det godt med contra smerter, luft, oppustethed, etc… så bliver valget for det meste ikke så svært.

 

Tak Lone – for din viden og inspiration, tips&tricks – og din måde at håndtere mig og min situation på!