Gode råd til bedre søvn:
  • Få en fast døgnrytme – gå i seng og stå op samme tid hver dag. Om nødvendigt så forskyd kun minimalt (+/- 1 time) i weekender og ferier. Regelmæssighed lønner sig!

  • Undgå kunstigt lys fra eks. tv, computer og smartphone 1 times tid inden du skal i seng.

  • Sørg for at soveværelset er køligt og mørklagt, jo mørkere dit soveværelse er jo bedre. Søvnhormonet melatonin, der gør os døsige og hjælper os til at sove, produceres kun i hjernen, når det er mørkt. Skal du op om natten, så undgå så vidt muligt at tænde lys.

  • Sæt tempoet ned før sengetid. Efter en lang og begivenhedsrig dag, kan det være svært at gå direkte i seng og falde i søvn. I vores tempofyldte samfund, er der sjældent tid til ro og afslapning. Ikke desto mindre er det vigtigt, at skabe tid og rum til at geare ned inden du skal i seng. Ligesom børn har glæde af faste soveritualer, så har vi voksne det også. Det kan være at læse i en god bog, tage et varmt bad, få massage eller lave forskellige afslapningsteknikker m.v.

  • Motionér og spis sundt – brugte muskler og god fordøjelse fremmer en dyb og uforstyrret søvn. Undlad dog at motionere et par timer inden du skal sove, ligesom du bør undgå sukker, koffein og alkohol. Spis gerne en banan, lidt mandler eller drik en kop varm mælk før sengetid. De indeholder nemlig alle aminosyren tryptofan, der virker beroligende. Herudover indeholder både banan og mandler magnesium og mælk melatonin, der har en afslappende effekt på din krop.

  • Tænk på noget rart og positivt. Bekymringer og negative tanker får kroppen op at køre, og modarbejder din søvn. Tænk på noget rart, og noget som gør dig glad. Positive følelser får dig til at slappe af og falde til ro.

  • Hav papir og blyant klar – hvis du vågner op og får tankemylder, så tøm hovedet for tanker og skriv dem ned.

  • Stå op i stedet for at ligge søvnløs i timevis. Læs lidt i en bog / blad, eller lyt til afslappende musik. Efter et stykke tid går du i seng igen og prøver på at sove.