Søvn og sundhed

Hvad sker der egentlig under søvnen?

Vi mennesker bruger ca. en tredjedel af livet på at sove, og det er der en særligt god grund til.

I vågen tilstand kører kroppens organer hurtigt, de bruges og slides, det er en naturlig del af den måde vores kroppe fungerer på. Vi er derfor programmeret til at søvnen, hvert eneste døgn, skal bruge mange timer på at reparere den slitage og eventuelle skader, som kroppen påfører sig i løbet af dagen.

Under dyb søvn frigør kroppen en række forskellige hormoner, som medvirker til vedligeholdelse af cellerne. Produktionen af livsvigtige hormoner som fx kønshormoner, melatonin (søvnhormonet), væksthormon og leptin (mæthedshormonet) stiger.

Søvnen vedligeholder hjernen ved at skabe nye forbindelser og sørger for at holde bl.a. vores hukommelse skarp og styrker vores koncentrations- og indlæringsevne.

Under søvn dannes også stoffer af væsentlig betydning for vores immunsystem, fx Interleukin-6, som er med til at bekæmpe infektioner og betændelsestilstande i kroppen.

Sammenhæng mellem søvn og vægt

Udtrykket "Sov dig slank" er faktisk ikke helt ved siden af, for når vi mennesker er i søvnunderskud, så stiger sulthormonet ghrelin. Det vil sige, at vi spiser mere, og det er jo desværre ikke lyst til gulerødder og rugbrød, men derimod ex søde sager, chips eller andet kalorierigt, som en træt krop hungrer efter. Når vi er trætte, har vi begrænset overskud, koncentrationsevnen falder og vi har sværere ved at overskue ting, herunder nye vaner, og mangel på søvn kan dermed spænde ben for en ellers fornuftig plan for livsstilsændring og vægttab.

Stress og søvnmangel har længe været kendt som selvkontrollens største fjender. Nu er det så også videnskabeligt bevist, at børn risikerer at få højere blodtryk og mere fedt rundt om maven, hvis de sover for lidt! Også selvom børnene som udgangspunkt indtager sund mad. Det er ret tankevækkende, og vidner om, at søvnen ikke bare er en vigtig brik i almen sundhed, men måske ligefrem kan siges at være den vigtigste brik, når vi taler sundhed hos såvel børn som voksne.

Forskningen viser, at det blot kræver en enkelt nat uden søvn at øge appetitten og impulskøb af mad den følgende dag. Denne mekanisme er uafhængig af, hvilke fødevarer der er tilgængelige og deres pris.

Søvnbehov

Hvor meget søvn vi har brug for afhænger bl.a. af alder og køn, men gennemsnitligt har voksne behov for min. 7-8 timers søvn per nat. Mange voksne idag prioriterer ganske enkelt ikke søvn, og flosklen "Vi kan sove, når vi bliver gamle" lever i bedste velgående. Problemet er bare, at vi ikke kan indhente tabt søvn, og ej heller kan sove på forskud. Som grundregel bør vi tilstræbe et stabilt søvnmønster og sengetider, hvor søvnen max afviger +/- 1 time.

Så har du tænkt på, om dine sovevaner trænger til et eftersyn?


8 typiske tegn på søvnmangel:

  1. Du er meget afhængig af et vækkeur og er storforbruger af snoozeknappen
  2. Din koncentration svigter dig, når du er træt, og du begår oftere fejl
  3. Du er glemsom og korttidshukommelsen påvirket
  4. Du bliver let døsig når du kører bil
  5. Du er afhængig af kaffe eller andre stimulanser
  6. Du bliver lettere irritabel, frustreret og trist
  7. Du har et svækket immunforsvar og er ofte syg
  8. Du har øget appetit og craving på søde sager