Ingredienser: ca. 18 boller
- 7 dl lunkent vand
- 1 dl hytteost (eller anden surmælksprodukt)
- 25 g gær
- 1 tsk sukker
- 1 tsk salt
- 2 spsk oliven- /rapsolie
- 2 dl hørfrø
- 7 dl Ølands fuldkorns hvedemel
- 5 dl havregryn
- 3-4 dl hvedemel
- 2 toppede tsk Bageenzym (kan udelades)
- 2 toppede tsk Hvedesur (kan udelades)
- 1 æg til pensling
- 1 håndfuld græskarfrø til pynt
Sådan gør du:
Rør gæren ud i lunkent vand og tilsæt hytteost, salt, sukker, olie og hørfrø. Tilsæt nu havregryn og gradvis Ølands fuldkornsmelet mens dejen æltes grundigt på røremaskine. Bland 3 dl hvedemel med bageenzym og hvedesur og tilsæt det under fortsat æltning. Tilslut tilsættes lidt mere hvedemel indtil dejen slipper kanten og er sammenhængende, men fortsat let fugtig.
Dejen sættes til hævning i 30 min. på køkkenbordet med et rent viskestykke over.
Efter første hævning formes ca. 18 boller og sættes på bageplade med bagepapir. Kom evt. lidt vand på fingrene og tag så en passende mængde dej i hånden og form hver bolle.
Bollerne hæver i 30 min inden de pensles med æg og drysses med græskarfrø. Bages ved 210 grader varmluft i ca. 16-18 min.
Tip: Bageenzymer og Hvedesur kan begge købes i større supermarkeder som fx Bilka eller i Helsekost forretninger og på nettet. Bagenzymer giver brødet lidt ekstra luftighed og Hvedesur tilfører surdejssmag.