Irriteret tarm - IBS
Plages du af mavesmerter?
Har du ofte en oppustet mave fyldt med luft?
Er forstoppelse og/eller diarré en del af din hverdag?
Hvis svaret er ja, så har du sandsynligvis irritabel tarm, også kaldet IBS (den engelske forkortelse for irritated bowel syndrome). Den gode nyhed er, at du kan få hjælp til at mindske eller helt fjerne dine mavegener.
Ved en grundig gennemgang af din kost og livstil, får du professionel vejledning omkring den rette ernæring til netop dig.
De fleste af mine klienter når rigtig langt ved at ændre i virkeligheden få ting i deres kost og livsstil. Men skulle der være behov for en mere grundig analyse af, hvad der plager netop din mave, så er Low FODMAP diæten en oplagt mulighed. Ved at udelukke bestemte kulhydrater fra din kost i 2-6 uger kan du med stor sandsynlighed få ro i maven.
Hvad er Low Fodmap diæten
Low FODMAP diæten går ud på at begrænse eller helt udelukke bestemte kulhydrater fra kosten i en periode på typisk 2-6 uger. Nogle gange er det mængden af et bestemt kulhydrat, der giver symptomer, så derfor kan det være nok at begrænse nogle fødevarer, mens andre helt må udelukkes, da de har et meget højt indhold af FODMAPS. Ordet FODMAP er en forkortelse for en række kulhydrater (se hvad hvert bogstav står for):
- F står for Fermenterbare, som betyder, at kulhydrater nedbrydes i tarmen.
- O står for Oligosakkarider, som er en gruppe af kulhydrater med op til ti molekyler.
- D står for Disakkarider, som er en gruppe kulhydrater med to molekyler.
- M står for Monosakkarider, som er kulhydrater med et molekyle.
- A står for And (og), så på dansk skulle diæten hedde FODMOP.
- P står for Polyoler, der er sukkeralkoholer, hvis navne tit ender på – ol.
Det drejer sig om kulhydraterne fruktose (frugtsukker), laktose (mælkesukker), oligosakkarider (fruktaner og galaktaner) og polyoler (sukkeralkoholer).
Derfor virker low FODMAP diæten
Problemet med luftdannelse starter typisk allerede i tyndtarmen og handler blandt andet om manglende enzymnedbrydning. Hvis man har en irritabel tarm og dermed har et ændret bevægelsesmønster i tarmens muskler, og man så spiser mad med et højt indhold af FODMAPS, medfører det, at maden transporteres for hurtigt gennem tyndtarmen, til at næring kan optages i blodbanen via tyndtarmen. Det betyder, at bakterier i tyktarmen nedbryder føden, og der sker derfor en øget gæringsproces i tyktarmen. Derved dannes der luftarter/gasser, der giver problemer med oppustethed og mavesmerter samt et ændret mønster i tarmbevægelserne, så man får enten diarré eller forstoppelse, eller veksler mellem de to afføringsmønstre. En low FODMAP diæt sætter groft sagt dine tarmbakterier på ”skrump” og dette giver mere ro i tarmen.
Kan du genkende dig selv og dine symptomer i det beskrevne, så tøv ikke med at kontakte mig. Jeg kan hjælpe dig med at vurdere, hvorvidt low FODMAP diæten er noget for dig, og hjælpe dig med at udrede, hvilke fødevarer du evt. reagerer på. Mange af mine klienter behøver ikke starte low FODMAP diæten, idet de får bedring i afførringsmønster og symptomlindring ud fra de individuelle råd, som jeg giver i forbindelse med den indledende diætbehandling. Skulle du vælge at gå all in i forhold til at starte på low FODMAP diæten, så lad mig guide dig og være din professionelle sparringspartner på rejsen mod en glad mave!
Book tid til en samtale og få hjælp til en hverdag med balance og velvære.
Endometriose og irritabel tarm
Irritabel tarm ses ikke sjældent sammen med øvrige lidelser, herunder endometriose. Endometriose er en sygdom hos kvinder, hvor deres livmoderslimhinde vokser ”forkerte” steder i deres underliv, eks på æggestokke, blære, bughinde eller på tarmen. Endometriose kan også vokse ind i tarmen, hvilket medfører betydelige problemer.
Vi ved i dag, at irritabel tarm forekommer oftere hos kvinder med endometriose sammenlignet med kvinder uden endometriose. Dette kan dermed muligvis forklare, hvorfor mange kvinder med endometriose lider af de symptomer fra mave og tarm. Irritabel tarm kan derfor være en direkte eller medvirkende årsag til en stor andel af de mavesmerter, oppustethed og andre symptomer, som mange kvinder med endometriose oplever. Faktisk har op mod 70% af kvinder med endometriose symptomer på irritabel tarm, og kan have stor gavn af vejledning vejledning i den rette kost og livsstil.
Priser pr. 1. maj 2023:
Første konsultation (1½ - 2 timers varighed) inkl. grundig gennemgang af kost- og livsstil, toiletvaner, afføringsmønster, søvnvaner og evt. stressfaktorer. Ved ønske og relevans foretages vejning og kropsanalyse. Udarbejdelse af individuel plan og mål for indledende kostfokus, samt vurdering af evt. behov for kosttilskud. | 1550 kr. |
Opfølgende konsultation (ca. 60 minutter) | 1000 kr. |
Opfølgende konsultation (ca. 45 minutter) | 750 kr. |
Opfølgende konsultation (ca. 30 - 35 minutter) | 550 kr. |
Klippekort: 4 x 30 min. opfølgning (spar 10%) |
1980 kr. |
Klippekort: 8 x 30 min. opfølgning (spar 12%) |
3870 kr. |
Klippekort: 12 x 30 min. opfølgning (spar 15%) |
5600 kr. |
Ved indledende konsultation udredes dine specifikke tarmproblematikker. Før evt. opstart af Low FODMAP gives indledende individuelle kostråd, ligesom der tilrådes laktosefri diæt i 3-4 uger. Først herefter vurderes det, hvorvidt der er behov for at gå all in på Low FODMAP diæt for at teste samtlige FODMAPS.
Har du et helt specifikt ønske i forhold til tilbud eller afregning, så er du velkommen til at kontakte mig. Efter aftale kan opfølgninger også foregå online, over telefon eller mail.
Sygeforsikringen ”danmark” yder tilskud til konsultationer hos privatpraktiserende, autoriserede kliniske diætister. Læs mere om ”danmark”s takster til kliniske diætister her.

Mange private sundhedsforsikringer giver i dag også tilskud til behandling ved klinisk diætist, så vær opmærksom på om du eller din ægtefælle har en sådan forsikring. Blandt disse er: Danica, Dansk Sundhedssikring, Mølholm, Skandia, Codan, PFA mfl.
Betalings- og afbudsbetingelser
Der afregnes efter hver konsultation via MobilePay eller bankoverførsel.
Der gives 10% rabat til studerende og arbejdsledige.
OBS! Afbud skal venligst ske senest 48 timer før din aftalte konsultation på mail info@lonerosenkilde.dk eller tlf. 25300279 (ved telefonsvarer, så indtal navn, telefonnummer og den tid du ønsker at aflyse). Ved afbud senere end 48 timer før, faktureres det halve honorar. Ved udeblivelse uden afbud faktureres det fulde honorar.
Allerede købte konsultationer tilbagebetales ikke og kan ikke overdrages.
Hvad er IBS
Vi kan alle opleve perioder med maveproblemer. Men når man i over tre måneder har oplevet udspilethed på grund af luft, et skiftende afføringsmønster og periodevise mavesmerter, uden at lægen kan finde årsagen, bruges betegnelsen irritabel tarm (IBS). Omkring hver tiende dansker har i perioder problemer med irritabel tarm. Mange med denne lidelse har i årevis døjet med deres maveproblemer og ofte blot fået at vide, at det er noget, som man bare må lære at leve med.
Årsagen til IBS kendes ikke, og hidtil har man ofte foreslået, at man for at lindre symptomerne bør drikke rigeligt med vand, dyrke motion og spise masser af fibre i form af groft brød, grøntsager og frugt. Men netop anbefalingen om at spise mange fibre har ofte blot gjort symptomerne værre hos mange. Ny forskning har vist gavnlige effekter af den relativt nye diætform, kaldet Low FODMAP diæt. Flere undersøgelser viser, at op mod 70 % oplever, at mavesymptomerne aftager betydeligt eller helt forsvinder, efter at de har fulgt diæten.
Undersøgelser peger på, at Low FODMAP diæten har samme succesrate ved patienter med kronisk betændelsestilstand i tarmen som ved Crohns sygdom og Colitis ulcerosa, hvor patienterne i perioder uden sygdomsaktivitet har gener svarende til irritabel tyktarm.