Kaffe har et højt indhold af koffein, som er et stof, der rent faktisk kan ændre kemien i hjernen.
Forskning viser, at koffeinindtaget før sengetid eller i løbet af hele dagen, øger den tid, det tager at falde i søvn, reducerer den totale mængde søvn, forstyrrer søvnfaserne og mindsker kvaliteten af søvnen.
Koffeins virkning
Når vi indtager koffein, er den akutte effekt en stigning i blodtrykket. Koffein gør også, at vi frigiver kortisol og adrenalin, som er to stresshormoner, der påvirker hele vores krop og speeder den op. Herudover blokerer koffein de såkaldte adenosin receptorer i hjernen. Adenosin er et stof, der produceres i løbet af dagtimerne, og jo længere tid vi har været vågne, jo højere adenosin koncentration i hjernen. Adenosin udløser træthedssignaler og fortæller kroppen, når vi har brug for søvn og hvile. Koffein blokerer denne mekanisme og blokerer dermed også vores træthedsfornemmelse. Dette er meget uheldigt, idet kroppen og hjernen jo stadig er trætte, men vi kan bare ikke mærke det. Dette betyder, at koffein faktisk kan forstyrre vores livsnødvendige søvn ret meget.
Under normale omstændigheder vil hjernen sidst på dagen begynde at producere søvnhormonet melatonin, der hjælper os til at slappe af, lukke ned for adrenalinen og forberede os på at sove. Koffein både undertrykker melatonin og fremmer produktionen af adrenalin, og denne cocktail er jo præcis det modsatte af, hvad vi har brug for, når vi skal sove og lade vores batterier op til næste dag.
Det er meget individuelt, hvordan vi reagerer på koffein. Den søvnforstyrrende effekt er størst hos personer, der ikke indtager koffein jævnligt. Vi kan opbygge en delvis tolerance over for koffeins søvnforstyrrende effekter, men vi bliver aldrig immune, og koffein vil stadig påvirke søvnkvaliteten og søvnfaserne negativt. Så indtag af kaffe har konsekvenser og når boostet har lagt sig, så kommer regningen. For mange skaber det en ond cirkel, og hvor de indtager mere og mere kaffe for at holde den gående, men desværre bliver underskuddet på betalingsbalancen blot større og større.
Men kan vi så slet ikke drikke kaffe?
Jo, selvfølgelig er det ok at drikke kaffe, men som med så meget andet, så er det afgørende mængden og tidspunktet for indtaget af kaffe. For det fleste vil 2 kopper kaffe indtaget først på dagen være passende, og skabe tid nok til at koffein indholdet i blodet er tilpas lavt sidst på dagen. En kop kaffe indeholder gennemsnitligt 100 mg koffein, og med en halveringstid på 2,5-4,5 time tager det kroppen min. 15 timer at nedbryde koffeinet fra blot 1 kop kaffe!
Så vil du udnytte dine energireserver bedst muligt, bør du være opmærksom på dit indtag af kaffe eller andre drikke med koffeinindhold som cola, kakao, energidrikke og sort te. Sidst på dagen kan du med fordel erstatte almindelig kaffe med koffeinfri kaffe eller hvad med at prøve med en kop lækker koffeinfri te med ex pebermynte, ingefær, lakridsrod eller noget helt fjerde.