Gør maven glad i julen

Nu er det for alvor blevet december med alt hvad dertil hører af traditioner. I årets sidste måned er god mad og hygge i højsædet for de fleste. Men med al den fede mad kan det altså godt give bagslag i form af forstoppelse og ondt i maven.


Hvert år må flere danskere indlægges, fordi de har forspist sig i juledagene, og det gælder særligt den ældre generation. For mange går det dog ikke helt så galt, men en god gang ondt i maven er jo ikke rar for nogen, og sætter ligesom skår i juleglæden.

De væsentlige ting at huske på, når du spiser den gode julemad, er: motion, vand og fibre.

Sørg for at tage traveskoene på og gå dig nogle gode lange ture, spise fuldkornsprodukter, grove grøntsager og drik rigeligt vand.

Spis mange gange om dagen
Din mave kan ikke lide, for meget uregelmæssighed i spisemønsteret, og når der oven i er tale om store måltider med masser af fedt og protein, som er svære at fordøje, ja så kan forstoppelse og mavekneb være kroppens måde at sige stop på.

For at sætte gang i fordøjelsen skal der mad til, så derfor er det bedst at spise 4-6 gange om dagen, og på den måde sikrer du også at undgå at blive glubsk sulten, når du sætter dig til bordet. Så selv om, at du ved, at du skal til en stor julefrokost kl. 12, er det alligevel vigtigt, at du spiser noget god og nærende morgenmad, så maven kommer i gang, og så du samtidigt dæmmer op for at komme til at spise for meget på en gang.

  1. Spis regelmæssigt og gerne 4-6 gange om dagen, selv om du til visse måltider måske spiser mere, end du plejer
  2. Bevægelse er meget vigtigt for at sætte gang i fordøjelsen og forbrændingen, så nyd nogle gode lange gåture, lav sjove aktiviteter som stoledans eller kædeløb med ”Nu er det jul igen” rundt i hele huset med familien. Børn elsker det og samtidigt sættes der skub i forbrændingen og god tarmgymnastik
  3. Vand og fibre går hånd i hånd, for lige så positiv effekt som fibre har på maven, lige så negativ effekt kan de have, hvis ikke der er væske nok. Gode kostfibre får du ex fra rugbrød, havregryn, gulerod og kål
  4. Drik 1-2 liter vand om dagen. Og nej, kaffe, øl, vin eller andre former for væsker erstatter ikke vand
  5. Mærk efter mæthedsfornemmelsen, og spis kun til du ikke er sulten mere