Glædelig jul

Så står julen for døren med alle dens dejlige traditioner, og snart skal der danses om juletræ, spises julemad og konfekt.

Mange gruer lidt for julens mange julefrokoster og middage, hvor der typisk ikke spares på de fede råvarer. Som udgangspunkt er det jo ikke de få juledage, der er problemet, hvis vi taler om at holde vægten, men snarere alle de øvrige dage. Dog kan julen for nogle være særligt udfordrende, og det gælder eksempelvis alle de med sarte maver også kaldet irriteret tarm. Julemaden er nemlig typisk rig på de kulhydrater, som hos nogen får maven til at reagere med oppustethed og ubehag.

Herudover er julen og fridagene typisk lig med uregelmæssige måltider, og det er endnu en udfordring for fordøjelsen, som har det bedst med regelmæssighed. Noget af det, der kan hjælpe maven (og forbrændingen) på vej er motion, så på med traveskoene ind i mellem alle julefrokosterne og småkagerne!

Og så er det bare generelt en god ide at vælge maden med omhu, og tanke godt med grøntsager på. Hvem siger, at den klassiske julemad ikke kan kombineres med appetitlige salater? Personligt kombinerer jeg altid den gængse rødkål til andestegen med en rå rødkålssalat, både fordi jeg ellers savner grønt, men også fordi den bare passer rigtig godt til julemaden.

Der er også mange andre muligheder for at pifte julebordene op med lækkert grønt. Har du eksempelvis prøvet rå grønkål? Jeg har i anledning af julen kreeret en grønkåls salat, som ikke bare er flot at se på, men også smager super lækkert. Opskriften er selvfølgelig “low FODMAP” og det vil sige, at den kan spises selv af sarte maver. Har du lyst til at læse mere om low FODMAP kan du finde masser af info på min hjemmeside.

I ønskes alle en rigtig glædelig jul!

Grøn julesalat med appelsin og granatæble (4 personer)

gronkaal_lonerosenkilde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 bdt. grønkål (ca. 5-6 blade)

2 store appelsiner

1 lille granatæble

3 spsk peanuts (saltede)

Dressing:

1½ spsk. Æbleeddike

3 spsk. Ahornsirup

3 spsk. Raps- eller olivenolie

Lidt salt og peber


Grønkålen skylles og rengøres grundigt i vand. Grønkålen drypper af og frigøres fra stænglen, som kasseres. Grønkålen skæres ud i tynde strimler og kommes i en skål.

Appelsinerne skæres fri af skrællen og hver filet skæres fri med en kniv, således at hinden ikke kommer med. Lidt over halvdelen af appelsinstykkerne kommes i grønkålen (resten gemmes til pynt) og appelsinresten presses i hånden ud over skålen med grønkål, således at saften kommer ud.

Granatæblet deles i 2 stykker og kernerne frigøres og kommes i en skål. Bland granatæblekerner i salaten, men gem lidt til pynt.

Dressingen blandes ved først at røre æbleeddike med ahornsirup og dernæst piskes olien i lidt efter lidt.

Smag dressingen til med lidt salt og peber og vend den i salaten. Salaten må gerne stå og trække lidt, men kan også serveres med det samme. Inden servering pyntes salaten færdig med appelsin, granatæble og peanuts.