Fuldkornsboller (15 stk)
- 120g knækkede/skårne rugkerner
- 5 dl vand
- 1 dl surmælksprodukt (max 0,7%)
- ¼ dl vand
- 10g gær
- 2 dl havregryn
- 1½ tsk salt
- 225g fuldkornsmel (ex grahamsmel el. groft speltmel)
- 260g hvedemel
- 1 æg til pensling
- 3 spsk chiafrø eller sesamfrø
Sådan gør du:
Kog rugkernerne i vand i 5 min. ved svag varme under låg. Lad kernerne køle af til de er lidt lune. Kom surmælksproduktet i kernerne. Rør gæren ud i ¼ dl lunkent vand og rør det i massen. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen godt sammen til den er fugtig og klistret (ca. 5 min. i røremaskine). Læg plastfilm over og sæt dejen til hævning i køleskabet natten over i min. 10 timer.
Form dejen til 15 boller med 2 spiseskeer. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve i 20 min. Bollerne pensles med æg og drysses med chiafrø eller sesamfrø, eller hvad du nu ønsker.
Bag bollerne ved 225 grader i en forvarmet ovn i ca. 20-25 min i midten af ovnen.