Ferie uden at tage på – er det muligt?

Mange af mine klienter går ofte ferietiden i møde med frygt og tanker omkring de store fristelser og “all inclusive”, der kan udfordre ethvert mindset med mål om vægttab og sund livsstil. Det er naturligt, og vi er jo bare mennesker, der søger nydelse og velbehag, og hvem synes ikke at is, vin og lækker mad hører ferien til. Det gør det, og det kan det også godt blive ved med, hvis bare du foretager et par justeringer.

Når der stemples ud til ferie, og det er tid til at koble fra hverdagens stress og jag, hvordan gør du det så bedst, uden at det tynger badevægten?

 

  • Du pakker “burde” væk og accepterer, at det er ferie og sætter dig et realistisk mål om at holde vægten i ferien, fremfor at have et mål om vægttab. Herudover pakker du ”plejer” væk, da en god ferie ikke behøver at være lig med, at alt skal være nøjagtigt som den plejer.

 

  • Du skruer op for gashåndtaget med motion, dvs. den energi og tid, der til hverdag bruges på job og andre daglige pligter, den kan du nu med fordel bruge på lange gåture, svømning i havet/poolen, cykelture, fodbold i haven eller på campingpladsen med børnene, vandgymnastik eller volleyball på feriestedet m.v. Vores krop er skabt til bevægelse og gennem bevægelse opnår vi positiv effekt på såvel humør som forbrænding, ligesom motion virker appetitregulerende. Ved at prioritere daglig motion i ferien, får du skabt naturlig plads til fristelserne. Jo mere du motionerer, jo mere kan du tillade dig at vælge til i form af ferie lækkerier.

 

  • Hvis ferien byder på en tur sydpå med “All inclusive”, så forbered dig mentalt inden du rejser, og beslut dig for, hvordan du vil gribe det an med mad (og motion) på ferien. Beslut dig hjemmefra, hvordan du vil navigere i forhold til den store hotelbuffet. Tænk muligheder, frem for begrænsninger, for du har masser af valgmuligheder, selvom du ikke går all in og smager alt i buffeten. Du kan med fordel gå efter en tallerkenmodel, der hedder 50 % grøntsager, 25 % kød/fisk/fjerkræ og 25 % kartofler/ris/pasta og nyd evt. en lille dessert.

 

  • Er du vant til at drikke vin ad libitum, så sæt en max grænse på, sådan at du igen har truffet beslutningen inden du sætter dine fødder på feriedestinationen. Ønsker du vin hver aften, så vælg eks. ét dejligt glas som du nyder sammen med en masse vand. På den måde får du følelsen af forkælelse med vin hver aften, men du har en stopklods på, der gør at du opnår en god balancegang.

 

  • Husk at drikke rigeligt vand. Alt for mange glemmer, at vi faktisk har brug for meget vand fordelt over dagen, og særligt, når vi er sydpå i varmen. Ofte kan vi komme til at forveksle tørst med sult, og er du i tvivl, så start med at tage et stort glas vand, når du føler sult, og vent så 15 min. og se om du fortsat føler sult, eller det mere var et spørgsmål om at stille din tørst!

 

  • På ferien kan du også lave andre små justeringer, som kan gøre en stor forskel i kalorieregnskabet. Som udgangspunkt er lidt men godt at foretrække, så vælg eks. en lille port. lækker pesto el. hummus frem for en masse dressing eller fede oste. Snup sodavandsisen frem for den store flødeis, eller vælg softice i børnestørrelse frem for den store model. Ønsker du sodavand hver dag, så vælg light. Hav gerne en ”nødration” med i form af sundere mellemmåltider/snacks som eks. nødder/mandler, fuldkorns rugstave eller knækbrød, og tank så på med masser af lokale grøntsager og frugter i stedet for kiks, chips og slik.

 

Så summa summarum, så får du en fantastisk ferie ved at huske at bevæge dig, være bevidst omkring dine madvalg, afstemme forventninger, prioritér dig selv og det, der tanker dig op og nyd nuet!

 

Rigtig god sommer 🙂