Ingredienser (ca. 14 stk):
- 10 gram gær
- 4 dl koldt vand
- 2 dl syrnet mælkeprodukt (fx A38 el. Yoghurt naturel max 0.7% fedt)
- 1 spsk oliven- eller rapsolie
- 1½ tsk salt
- 1 spsk honning
- 1 tsk vaniljesukker
- 3 dl havregryn (gerne grovvalsede)
- 300 g rugmel
- 250 -275 gram hvedemel
- 75 g mørk chokolade
- 1 æg til pensling
Sådan gør du:
Udrør gæren i koldt vand. Tilsæt syrnet mælkeprodukt, salt, honning, vaniljesukker og olie. Kom så havregryn i og rør rundt, herefter rugmel og tilslut hvedemelet, men hold lidt tilbage og vurdér om dejen skal have det hele. Ælt dejen godt i gennem på en røremaskine, dejen skal være sammenhængende, men lidt klistret. Dejen sættes til hævning i køleskabet natten over (min. 6-8 timer).
Tag dejen ud af køleskabet. Sæt dejen på bageplade med bagepapir, form bollerne med 2 spiseskeer.
Lad bollerne hæve i 20 min. inden de pensles med æg og bages ved 200 grader i ca. 20 minutter.
Afkøles på bagrist. Kan spises både lune som kolde og egner sig godt som et mellemmåltid.
Bollerne kan med fordel fryses.