Antiinflammatorisk kost og livsstil

Antiinflammatorisk kost er uden tvivl blevet mere aktuel end nogensinde før. Og hvorfor så det kan man spørge? Først og fremmest fordi vi på mange måder i dag lever et alt for stresset liv, hvor søvn, kost og motion ikke prioriteres i det omfang, som vores krop kræver. Sukker, fastfood og masser af kaffe er en del af dagligdagen for mange.

Hvis først du begynder at interessere dig for, hvad du spiser og hvordan du lever dit liv, kan du opnå markante forbedringer i din krop. Du kan ikke nødvendigvis helbrede sygdom, men du kan bremse sygdommens udvikling og mildne eller fjerne symptomer, og dette betyder ofte mindre medicin, mere bevægelighed og ikke mindst øget livskvalitet!

For at få den optimale effekt, kræver det, at du tænker sundhed ind i din dagligdag i mere bred forstand, så der ikke kun tales om antiinflammatorisk kost, men snarere antiinflammatorisk livsstil. En antiinflammatorisk livsstil indebærer, foruden en sund kost, at du undgår tobak, kun drikker lidt alkohol, motionerer dagligt, undgår stress, samt ikke mindst sørger for god og tilstrækkelig nattesøvn.

Inflammation er en betændelseslignende tilstand, der opstår som reaktion på noget, der irriterer eller aktiverer immunforsvaret. Det kan hjælpe os, men det kan også gøre det modsatte.

 

Problemerne kan opstå, hvis graden af inflammation bliver for voldsom og for langvarig.

 

Inflammation er involveret i udviklingen af sygdomme som blandt andet gigt, sukkersyge, åreforkalkning og hjerte-karsygdomme, men forskningen peger i dag i retningen af at mange andre sygdomme også udspringer af for høje inflammationsniveauer.

Top 10 blandt antiinflammatoriske madvarer

1 - Fede fisk – omega 3 fedtsyrer fra laks, sild, ørred, makrel og hellefisk

2 - Grøntsager – alle slags, men kål, rødbede og tomat er særligt godt – spis en halv tallerken grøntsager til frokost og aftensmåltidet, gerne op mod 500 g grøntsager om dagen. Variér mellem rå, kogte, stegte/bagte, fermenterede eller grønt anvendt i juicer eller smoothies

3 - Bær – forkæl dig selv med masser af bær som blåbær, solbær, hyldebær, brombær og hindbær

4 - Nødder – særligt valnødder og mandler er naturens sunde snack

5 - Mynte– indeholder gavnlige plantenæringsstoffer, der ikke alene fremmer en god fordøjelse, men også har antiinflammatorisk effekt. Drik myntete, vand med citron og frisk mynte og hak masser af frisk mynte og andre friske krydderurter i salaten – det smager skønt.

6 - Ingefær og gurkemeje– der begge dele er stærkt antiinflammatoriske. Brug ingefær og gurkemeje i din wok, dressing, te, juice, smoothie eller snup en ingefær shot. Brug såvel friske rødder som det tørrede krydderi.

7 - Umættet fedt fra avokado, jomfru olivenolie, koldpresset rapsolie, oliven, hørfrø, chiafrø og græskarkerner

8 - Hvidløg– der indeholder de antiinflammatoriske og betændelseshæmmende stoffer aliin og allicin. Anvend hvidløg i salater, dressinger, grønsagsretter og wokretter. Klassiske løg og rødløg er også gode

9 - Fuldkornsprodukter med rug, havre og byg

10 - Bælgfrugter og Quinoa – gemmer på et hav af gavnlige næringsstoffer og så mætter de godt