Nemme surdejs boller

Ingredienser (20-22 stk)

  • 30 gram gær
  • 7 dl koldt vand
  • 100 gram surdej (fx Tørsleff´s færdige speltsurdej)
  • 200 gram havregryn
  • 700 gram hvid hvede mel (fuldkornsmel)
  • 2 spsk oliven- eller rapsolie
  • 3 tsk salt
  • 2 spsk sukker
  • 1 æg til pensling
  • Frø (ex sesamfrø, hørfrø, chiafrø og græskarfrø) til at drysse på bollerne.

Sådan gør du:

Dag 1:

Rør gæren ud i det kolde vand.

Tilsæt surdejen og resten af ingredienserne og rør dejen med en røreske eller en røremaskine til den er ensartet og hænger sammen i en klump. Dejen skal være klistret, men sammenhængende (tilsæt evt. mere vand eller mel ved behov).

Kom folie/låg over skålen og stil dejen i køleskab til næste dag (min 6 timer, men kan sagtens opbevares på køl i et par dage og du kan bage bollerne af 2 omgange, hvis du har lyst).

Dag 2:

Tænd ovnen på 220 grader.

Brug 2 spiseskeer til at sætte dejen på en bageplade med bagepapir (der bliver ca. 20-22 stk).

Lad bollerne efterhæve i 10 min.

Pensl bollerne med æg og drys dem med sesamfrø/hørfrø/chiafrø/græskarkerner eller andet efter smag. Bollerne bages ca. 20 minutter til de er gyldne.

Bollerne er superlækre nybagte og holder sig også fint dagen efter. Fryseegnet.

Bollerne kan også sagtens bages uden surdej, hvis man ønsker det.