Choko-rugboller

Ingredienser (ca. 14 stk):

  • 10 gram gær
  • 4 dl koldt vand
  • 2 dl syrnet mælkeprodukt (fx A38 el. Yoghurt naturel max 0.7% fedt)
  • 1 spsk oliven- eller rapsolie
  • 1½ tsk salt
  • 1 spsk honning
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 3 dl havregryn (gerne grovvalsede)
  • 300 g rugmel
  • 250 -275 gram hvedemel
  • 75 g mørk chokolade
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du:

Udrør gæren i koldt vand. Tilsæt syrnet mælkeprodukt, salt, honning, vaniljesukker og olie. Kom så havregryn i og rør rundt, herefter rugmel og tilslut hvedemelet, men hold lidt tilbage og vurdér om dejen skal have det hele. Ælt dejen godt i gennem på en røremaskine, dejen skal være sammenhængende, men lidt klistret. Dejen sættes til hævning i køleskabet natten over (min. 6-8 timer).

Tag dejen ud af køleskabet. Sæt dejen på bageplade med bagepapir, form bollerne med 2 spiseskeer.
Lad bollerne hæve i 20 min. inden de pensles med æg og bages ved 200 grader i ca. 20 minutter.
Afkøles på bagrist. Kan spises både lune som kolde og egner sig godt som et mellemmåltid.
Bollerne kan med fordel fryses.