Koldhævede grynboller

Koldhævede grynboller (20-22 stk)

  • 30 gram gær
  • 7 dl koldt vand
  • 200 gram ruggryn eller havregryn
  • 200 gram hvid hvede mel (el. andet fuldkornsmel)
  • 500 gram hvedemel
  • 3 spsk chiafrø (kan undlades eller erstattes af hørfrø)
  • 2 spsk oliven eller rapsolie
  • 3 tsk salt
  • 2 spsk sukker
  • 1 æg til pensling
  • Sesamfrø og hørfrø til at drysse på bollerne.

Sådan gør du:

Dag 1:

Rør gæren ud i det kolde vand.

Tilsæt resten af ingredienserne og rør dejen med en røreske eller en røremaskine til den er ensartet og hænger sammen i en klump. Dejen skal være klistret, og er den ikke det, tilsættes lidt mere vand.

Kom folie over skålen og stil dejen i køleskab til næste dag (min 6 timer, men kan sagtens opbevares på køl i nogle dage og du kan bage bollerne af 2 omgange, hvis du har lyst).

Dag 2:

Tænd ovnen på 220 grader.

Brug 2 spiseskeer til at sætte dejen på en bageplade med bagepapir (der bliver ca. 20-22 stk).

Lad bollerne efterhæve i 10 min.

Pensl bollerne med æg og drys dem med sesamfrø og hørfrø eller andet efter smag. Bollerne bages ca. 20 minutter til de er gyldne.

 

Bollerne er superlækre nybagte og holder sig også fint dagen efter. Bliver de ikke spist på første eller anden dagen, så egner de sig fortrinligt til at blive frosset.